Ingredience
- 6 hrstí čerstvých bazalkových lístků
- 100 ml panenského olivového oleje
- 5 lžic strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 100 g piniových oříšků
- 1 lžička soli
Příprava jídla
Čisté lístky bazalky jemně nasekáme nebo natrháme nadrobno, dáme do třecí misky nebo keramického hmoždíře. Přidáme sůl a utřeme na hladkou pastu. Postupně přikapáváme olej a mícháme na kašičku, která by měla být hladká. Přidáme česnek a dále třeme. Přisypeme piniové oříšky a nastrouhaný parmazán a vše dotřeme do hladké hmoty. Můžeme podle chuti přisolit. Snažíme se vyhnout styku bylinky s kovovými nástroji, protože tak ztrácí na své síle a přicházíme o voňavý požitek.
Italské bazalkové pesto použijeme na uvařené těstoviny nebo k bílému pečivu, zbytek uložíme do lednice, kde nám vydrží i 14 dní.