Skleněný dům na kozím plácku

Dnes bychom vás chtěli pozvat na výlet do Švýcarska, konkrétně do městečka Dielsdorf na prohlídku velmi pozoruhodného domu postaveném na pozemku velkém leda tak nato, abyste na něm pásli kozu.

Původně byl totiž pozemek o rozměrech 5 x 9 metrů považován za to, že na něm nelze nic postavit, jelikož stráň o tak malé rozloze nemůže na klasický stavební postup stačit. Řešení ale přeci jen našlo architektonické studio L3P Architekten ETH FH SIA AG.

Koncept byl naplánován tak, aby se dům zásadně zredukoval na pouhou betonovou hrubou stavbu obklopenou skleněným pláštěm. Díky šikovnosti architektů dům disponuje slušnými 154 m2 podlahové plochy, přičemž zhruba její polovina leží pod zemí.

Technologie

Okouzlující obálka domu se skládá z 58 individuálních okenních prvků zavěšených na nosné konstrukci. V celé stavbě nenajdou dvě okna, která by měla stejné rozměry. Okenní plocha tak dosahuje dvojnásobné velikosti ve srovnání s podlahovou plochou. Železobetonová nosná konstrukce je z pohledového betonu, který se nalézá v celém domě ve stěnách, podlahách a stropech.

Vzhled v noci

03

V noci působí skulpturální skleněný dům jako obrovská lucerna, která svítí do tmy. Kontury domu jsou skrze umělé světlo zvýrazněny a vytvářejí ve svém okolí vzrušující siluetu.

Vchod

04

Nekonvenční je rovněž vstup do domu, který se nachází v podzemní části a zároveň slouží jako přístřešek pro auto. Hned vedle se nalézá technická místnost, sklep a dvojlůžkový hostinský pokoj s koupelnou. Tyto podzemní místnosti jsou z části tvořeny buď převysokými prostory, nebo jsou zaopatřeny stropním světlem s možností volby své intenzity osvětlení.

Schodiště

05

Když postoupíme dále do budovy, ocitneme se v 5,44 metrů vysokém vstupním prostoru. Schodiště nás překvapí svým otevřeným prostorem a světlo přicházející ze shora působí jako protiklad k masivnímu betonu. Umělé osvětlení poskytují klasické žárovky, které visí v různých výškách. Zábradlí schodiště stylisticky zapadá do kontextu celého domu.

Betonové prvky

06

Betonový regál slouží nejen jako praktická knihovna, nýbrž i jako část příčné výztuhy nosné konstrukce. Podlaha není zaopatřena žádnou krytinou. Zvuková izolace podlahy, potěrový beton, sádra nebo klasické barvy na zeď - nic z toho zde nebylo použito. Nic se nepřikrášlovalo, vše je prezentováno ve své syrovosti.

Bydlení

07

Kdo v tomto domě bude hledat nějakou normalitu, bude ji hledat marně. Celému vnitřnímu prostoru dominují plochy pohledového betonu, které v člověku probouzí dojem, jako by se nalézal spíše v nějaké pevnosti. K tomu úplný kontrast utváří neonově růžový nábytek vyrobený na míru od truhláře. Pomocí schodů a podstavců je obytná plocha logicky rozčleněna na jednotlivé místnosti.

Kuchyň

08

Dům je zkonstruován jako spirála. Jednotlivé prostory na sebe navazují, a tak nakonec ani dveří nebylo třeba. Kuchyň zářící růžovou barvou zaujme svou střídmostí bez příkras. Jak vnější vzhled domu přidává na zřetelné extravaganci vyzařující do okolí, tak hodně z ní naopak ubírá vnitřní prostor svým minimalistickým zařízením.

Otevřenost

09

Volnost, svoboda a individualita je v tomto domě vyjádřena v dokonalém souladu. Výhledy do okolí jsou stejně tak vzrušující jako pohled na dům z venku. Okolní zelená příroda tvoří protiklad k přímým liniím tvořících interiér. Výklenky jsou využity k tomu, aby se vytvořily jedinečné prostory, kde je osobitá kreativita cítit na každém kroku.

Obývák a koupelna

10

Na obývací pokoj je napojena intimní zóna, která je odcloněna pomocí zdi. Koupelnový stůl, který je zde umístěn, tvoří předstupeň ložnice nalézající se v zadní části. Co se týče barev, je i zde důsledně držena linie tónů purpurové a temně modré.

Ložnice

11

Chodbou se dostáváme do ložnice, ve které naši prohlídku ukončíme. Uprostřed je dvojpostel umístěná tak, ab měli její uživatelé výhled do zelené krajiny. Pomocí závěsů dlouhých až k zemi je možno celý prostor zatemnit a vytvořit tak pocit absolutní intimity. Chloubou ložnice je pak samostatně stojící černá vana.

Souhrn důležitých informací:

Architekti: L3P Architekten AG FH SIA
Místo: 8157 Dielsdorf, Švýcarsko
Postaveno v roce 2014
Fotografie: Vito Stallone

Originál článku (v němčině) je zde.


Pochvalte nás přátelům

Velká soutěž

Novinky a zajímavosti

Novinky a zajímavosti

ZDARMA na Váš email

Váš email:(*)
zadejte Váš email, prosím

Osobní údaje(*)
Pro využití online dotazu je nutný souhlas

Odhlášení z odběru

Už nechcete dostávat novinky a soutěžit o hodnotné ceny?

Odhlásit se