Ingredience na těsto
- 125g másla
- 100ml vlažné vody
- 300g hladké mouky
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 6 cibulí
- 1 lžíce olivového oleje (a trochu na vymazání formy)
- 200ml bílého vína
- hrst čerstvých, případně sušených bylinek
- 200g eidamu
- 250g krémové zakysané smetany
- 1 velké vejce
- sůl a pepř na dochucení
Příprava těsta
K mouce a soli přidejte rozpuštěné máslo a vlažnou vodu. Vše pečlivě zpracujte v pružné těsto a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
Příprava náplně
Všechnu cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem. Restujte cibuli dozlatova, pak postupně přilévejte víno. Nechte víno odpařit a sundejte pánev s cibulí z plotny. Osolte a přidejte směs bylinek - kombinaci z rozmarýnu, tymiánu, bazalky a petržele.
Zapněte troubu a předehřejte jí na 180°C. Vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučněném válu. Mělo by být 5 mm tlusté. Vymažte formu o průměru 28cm olejem a vyložte jí rozváleným těstem. Dejte pozor, aby bylo těsto všude až po okraj, jinak vám náplň vyteče a quiche nepůjde vyndat. Těsto na dně propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
V míse rozšlehejte vejce, přidejte k němu všechnu smetanu a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem a zamíchejte. Cibulovou směs rovnoměrně rozprostřete ve formě a zalijte smetanou se sýrem.
Quiche dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut.